Benodigde tijd: 8 uren

Deze foto installatie instructie beschrijft hoe je een Propaan R290 Monoblock Warmtepomp installeert en in gebruik neemt.

In onderstaande stappen leggen we je aan de hand van een uitgebreide foto instructie uit hoe je een Propaan R290 Monoblock Warmtepomp installeert en in gebruik neemt.

Je hebt zelf de keuze om de Warmtepomp als Hybride (dus samenwerkend met de CV-ketel) of als All-electric te installeren. Het enige verschil hierbij is dat je bij All-electric ook een tapwater voorraadvat en 3-weg klep moet installeren, zodat je niet alleen de centrale verwarming van warm water voorziet, maar ook het warme tapwater voor bijvoorbeeld douchen via de warmtepomp regelt. Bij All-electric kun je dus volledig van het gas af.

Alle specifieke benodigde materialen kun je eenvoudig en snel via de links in onderstaande stappen bestellen in onze webshop.

Een Monoblock Warmtepomp kun je helemaal zelf installeren zonder specifieke gereedschappen. Alle koudetechniek zit namelijk kant-en-klaar in het Monoblock buitendeel. Hier hoef je verder niks aan te doen. Je brengt enkel 2 waterleidingen vanaf het Monoblock buitendeel naar binnen die je vervolgens op de bestaande CV en tapwater leidingen (via een tapwater voorraadvat) in de woning aansluit.

 1. Benodigde materialen en gereedschappen

  Naast standaard handgereedschap zoals schroevendraaiers, steeksleutels, boren, pijpensnijder, rolmaat, waterpas, aftekenpotloot, enz. en standaard installatie materiaal zoals leidingwerk, teflon tape, appendages, koppelingen, kabels, installatieautomaat, enz. heb je ook Propaan Warmtepomp specifieke materialen nodig.

  Specifieke Propaan R290 Warmtepomp materialen:

  – Een Propaan R290 Warmtepomp
  Opstelmateriaal
  Magnetische vuilafscheider
  – Manometer, vulkraan en expansievat (verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt)
  – Leidingwerk en appendages van de buitenunit naar binnen (verkrijgbaar bij iedere bouwmarkt)
  – Leiding isolatie (erg belangrijk voor het rendement, zie warmtepomp specificaties voor minimale isolatie dikte)

  Optioneel (afhankelijk van de installatie, situatie en opstelling):
  Antipendel buffervat
  Vorstbeveiligingsklep

  Verder heb je bij een All-electric opstelling, de volgende materialen nodig:
  Tapwater voorraadvat (verticale buffervaten)
  Oplaadmodule (bij horizontale buffervaten)
  3-weg klep

 2. Binnenkort volgt hier de complete foto instructie voor het installeren en in bedrijf stellen van een Propaan R290 Monoblock Warmtepomp