Het is vaak een punt van discussie tussen installateurs en consumenten, waarbij esthetiek en praktische overwegingen elkaar kunnen tegenspreken. In dit artikel delen we alle cruciale factoren waarmee er rekening gehouden moet worden voor de optimale opstelplaats voor de warmtepomp monoblock buitenunit.

1. Bereikbaarheid van de Opstelplaats

De eerste en meest voor de hand liggende factor om te overwegen is de bereikbaarheid van de opstelplaats. Het moet praktisch haalbaar zijn om de buitenunit op de beoogde locatie te plaatsen. Een standaard monoblock warmtepomp weegt al snel zo’n 130 kilogram. Als de installatie op een plat dak of hoog aan een gevel moet worden geplaatst zonder toegang voor bijvoorbeeld een hoogwerker, kan dit praktische problemen opleveren. Daarnaast moet de opstelplaats toegankelijk blijven voor toekomstig onderhoud.

2. Geluidsniveau (hier berekenen)

Het geluidsniveau van de buitenunit is een cruciale overweging, zowel voor de bewoners als voor de omgeving. Volgens de wet mag het geluidsdrukniveau van de buitenunit overdag niet hoger zijn dan 45 dB(A) en tussen 19.00 uur en 07.00 uur niet hoger dan 40 dB(A), gemeten op de erfgrens met de buren. Dit geluidsniveau wordt beïnvloed door factoren zoals het geluidsvermogen van de warmtepomp, de afstand tot de erfgrens en de plaatsing van de buitenunit. Het vermijden van locaties onder ramen en slaapkamerramen is ook belangrijk om overlast voor bewoners te minimaliseren.

3. Trillingen en Ondergrond

Trillingen kunnen niet alleen storend zijn, maar ook schade veroorzaken. Een stevige ondergrond, zoals beton of trillingsdempers, kan deze effectief verminderen. Het plaatsen van de buitenunit op een stevige ondergrond of aan een betonnen muur is aan te bevelen. Bij montage op een houten dak is het belangrijk ervoor te zorgen dat het dak niet bewoond wordt, bijvoorbeeld in een bijkeuken of garage. Het gebruik van trillingsdempers wordt ten zeerste aanbevolen om trillingen te verminderen.

4. Ruimte rondom de Opstelplaats (lees hier alles over de propaan veiligheidszone)

Een goede luchtdoorstroom rondom de buitenunit is van essentieel belang voor een efficiënte werking. Onvoldoende ruimte kan leiden tot een verminderd rendement en extra geluid. Het is belangrijk om voldoende afstand te bewaren tot looppaden en bliksemafleiders om mogelijke problemen te voorkomen.

5. Afvoer van Condenswater

Condenswater, een bijproduct van het koelproces van de warmtepomp, moet effectief worden afgevoerd om problemen zoals wateroverlast en gladheid te voorkomen. Afhankelijk van de locatie kan dit worden bereikt door een grindbed aan te leggen of een speciale afvoer te installeren, met bijzondere aandacht voor locaties boven opritten en voetpaden.

6. Afstand tot de Binnenunit

Een kortere afstand tussen de buitenunit en de binnenunit (of cv-ketel) is wenselijk om warmte- en drukverliezen te minimaliseren. Het esthetische aspect wordt ook meegenomen in het advies, waarbij de voorkeuren van zowel de consument als de omwonenden in acht worden genomen.

7. Esthetische Overwegingen

Hoewel niet altijd de doorslaggevende factor, spelen esthetische voorkeuren toch een rol bij het bepalen van de optimale opstelplaats. Een omkasting zoals Climeleon kan niet alleen het uiterlijk verbeteren, maar ook het geluid dempen. Deze vermindert ook het geluid van de warmtepomp met minstens 7dB, wat mogelijk alternatieve locaties binnen bereik brengt. De prestaties van de warmtepomp worden niet beïnvloed door een omkasting. Het is echter belangrijk om te weten dat een omkasting ongeveer even hoog en breed is als de buitenunit, maar wel drie keer zo diep. Dit kan het moeilijker maken om een buitenunit met een omkasting aan de muur te monteren.

Kortom, bij het bepalen van de optimale opstelplaats voor de buitenunit van een warmtepomp komen diverse factoren kijken.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.