Er circuleren diverse verhalen over warmtepompen, waarvan niet allemaal waar zijn. Het is begrijpelijk dat mensen vraagtekens zetten bij de oplossing die mede door de overheid als de nieuwe standaard is aangemerkt. Hieronder de feiten en fabels over Warmtepompen.

Dit is waar:

  1. Geluid De buitenunit van een warmtepomp produceert geluid. Volgens de regels mag het geluidsniveau, gemeten op de erfgrens tussen 19:00 en 7:00 uur, maximaal 40 dB(A) zijn. Overdag is dit 45 dB(A). Binnen deze norm zou het geen overlast moeten veroorzaken.
  2. Impact op milieu Door meer materiaalgebruik hebben warmtepompen een negatieve impact op het milieu. Over de gehele levensduur van een warmtepomp is deze impact uiteindelijk wel minder dan die van een cv-ketel.
  3. Onderhoud Het klopt dat warmtepompen minder onderhoud nodig hebben dan een cv-ketel. Dat betekent echter niet dat ze volledig onderhoudsvrij zijn! Goed onderhoud zorgt ook bij een warmtepomp voor een langere levensduur.

Dit is niet waar:

  1. Levensduur vergeleken met cv-ketel De warmtepomp gaat langer mee dan een cv-ketel, in tegenstelling tot wat wordt beweerd. Sterker nog, de gemiddelde levensduur van een cv-ketel is 15 jaar, terwijl die van een warmtepomp doorgaans 5 jaar langer is (15-20 jaar).
  2. Belemmert vorst de werking? Het is niet waar dat warmtepompen niet werken als het vriest. Zelfs bij vorst is de warmtepomp energie-efficiënter dan een cv-ketel, en je klant behoudt hetzelfde comfortniveau.
  3. Is vloerverwarming vereist? Vloerverwarming is niet strikt noodzakelijk. Hoewel warmtepompen bij voorkeur worden geïnstalleerd in combinatie met vloerverwarming als afgiftesysteem, betekent dit niet dat het een vereiste is voor de installatie van een warmtepomp. Er zijn ook andere oplossingen voor lagetemperatuurverwarming (ltv).
  4. Alleen geschikt voor nieuwbouw? Nee, absoluut niet. Steeds vaker worden warmtepompen ook geïntegreerd in renovaties van bestaande woningen om ze duurzamer te maken. De installatie kan wel verschillen, omdat de systemen bij bestaande woningen moeten worden aangepast.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.