Onderwerp:

Midea All Easy Blue 12 Propaan (R290) split airco 3.5kWAirco op Propaan: een veelzijdige en duurzame oplossing voor de toekomst.

Propaan is terug van weggeweest en blijkt een uitstekend alternatief voor synthetische koelmiddelen die schadelijk zijn voor de ozonlaag en bijdragen aan de opwarming van de aarde. Dit gas, dat in de natuur voorkomt en al sinds de begindagen van koeling en airconditioning wordt gebruikt, heeft uitstekende thermodynamische eigenschappen en is bovendien goedkoop en ruim beschikbaar.

Maar er is meer. Propaan is niet alleen veilig voor de ozonlaag en heeft nauwelijks invloed op de opwarming van de aarde, het is ook een duurzame keuze voor de toekomst. Terwijl synthetische koelmiddelen steeds zwaarder worden gereguleerd en zelfs verboden zullen worden, zal propaan als natuurlijke verbinding niet aan deze beperkingen worden onderworpen. Het is een toekomstbestendige oplossing die goed past bij de groene transitie die we momenteel doormaken.

Propaan is al in gebruik als koelmiddel in vitrines van supermarkten, huishoudelijke koelkasten en draagbare airco’s. Maar de mogelijkheden zijn veel breder: het kan worden gebruikt in een grote verscheidenheid van toestellen, waaronder voertuigen, bussen, vorkheftrucks, taxi’s en meer.

Airco op Propaan

Het zat er al een poosje aan te komen, airco’s gevuld met Propaan. Mede omdat de Europese Commissie aanstuurt op het gebruik van propaan in split-airco’s omdat deze veel minder milieubelastend zijn. Europa wil het gebruik van synthetische koudemiddelen zoals R410A en R32 graag aan banden leggen vanwege dit milieubelastende karakter van deze middelen. Dit zijn namelijk F-gassen met een hoge GWP-waarde, Global Warming Potential, ofwel aardopwarmingsvermogen in goed Nederlands. Dit betekent dat ze substantieel bijdragen aan de opwarming van de aarde, waarbij Propaan géén ozonafbrekend effect (ODP: 0) en het laagst haalbare aardopwarmingsvermogen (GWP: 3) heeft. R32 heeft daarentegen een GWP van maar liefst 675!

Installeren zonder STEK of F-gassen certificaat

Wij van AircoZonderSTEK bieden deze Propaan airco nu aan voor particuliere en bedrijven. Je kunt hem hier in onze webshop bestellen. De split-airco mag door de geringe hoeveelheid Propaan koudemiddel door iedere monteur worden aangesloten. Airco’s met R410A of R32 mogen alleen door monteurs met een STEK of F-gassencertificaat in bedrijf worden gesteld. Alleen bij een koelsysteem met meer dan 5 kilogram propaan aan boord moeten monteurs beschikken over een certificaat volgens de beoordelingsrichtlijn NPR7600.

Airco op Propaan “Direct leverbaar”

Midea lijkt de race tussen de verschillende Aziatische aircoproducenten om als eerste een propaan airco in Europa te leveren, te hebben gewonnen. Op de Installatievakbeurs in Hardenberg hadden diverse groothandels folders voor de nieuwe propaan gevulde airco in hun stand liggen. De opdruk “direct leverbaar” maakt duidelijk dat de verkoop is begonnen. De split unit van Midea heeft een koelcapaciteit van 3,5 kW en een verwarmingsvermogen van 3,8 kW. Bij -10 °C levert het toestel 2,95 kW aan warmte. De SCOP is bijzonder hoog met 5.2. De buitenunit is voor-gevuld met 380 gram propaan. Dat is voldoende voor een leiding lengte van vijf meter tussen de binnen- en buitenunit.

Nieuwe regels rondom Propaan gebruik als koudemiddel

Voor het gebruik van brandgevaarlijke koudemiddelen – zoals propaan – binnenshuis gelden er wettelijke beperkingen, maar die zijn recentelijk veranderd zodat een grotere hoeveelheid koudemiddel mag worden toegepast. Dit betekend dat propaan gevulde split airco’s tot 7kW volledig toegestaan zijn door de wetgever om binnenshuis te plaatsen.

Al met al biedt propaan een veelzijdige, duurzame en toekomstbestendige oplossing voor koeling en airconditioning, die past bij de uitdagingen en doelstellingen van vandaag en morgen.

4 reacties

    • Nee, helaas is dat zonder aanpassingen te maken aan de bestaande R32 airco niet mogelijk. Dit komt mede omdat de verdampingspunten van R32 en Propaan verschillend zijn.

  1. Welke verbindingen zijn geschikt. Mogen voor R290 dezelfde verbindingen worden gebruikt als voor gas en waterleidingen? Bijvoorbeeld: Solderen, Knel en gaspersverbindingen mogen die gebruikt worden.

    • Dag Henk,

      R290 Propaan leidingen voor airco’s en warmtepompen mogen worden aangesloten doormiddel van hardsolderen of middels persfittingen. De koelleidingen die vanuit de binnenunit komen zijn altijd voorzien van koppelingen. Veelal gaat het daarbij om flare- of soldeer-adapters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.