Benodigde tijd: 4 uren

Deze foto installatie instructie beschrijft hoe je een Propaan R290 split airconditioning unit installeert en in gebruik neemt.

In onderstaande stappen leggen we je aan de hand van een uitgebreide foto instructie uit hoe je een Propaan R290 split airconditioning unit installeert en in gebruik neemt. Alle specifieke benodigde materialen en gereedschappen kun je eenvoudig en snel via de links in onderstaande stappen bestellen in onze webshop.

Sinds Maart 2024 valt het koudemiddel Propaan R290 onder de F-gassen verordening. Dit betekend dat Split-units alleen nog geïnstalleerd mogen worden door een STEK F-gassen gecertificeerde installateur. Warmtepomp Monoblocks vallen hier niet onder omdat deze puur waterzijdig aangesloten hoeven te worden, zonder dat hier koudemiddel technische handelingen bij komen kijken.
De Propaan R290 monoblock warmtepompen mogen dus nog wel steeds door iedereen geïnstalleerd worden.

1. Benodigde materialen en gereedschappen

Naast standaard handgereedschap zoals schroevendraaiers, steeksleutels, boren, rolmaat, waterpas, aftekenpotloot, enz. en standaard installatie materiaal zoals kabels, condenswaterslang, enz. heb je ook Propaan airco specifieke materialen en gereedschappen nodig.

Specifieke Propaan R290 split Airco installatie Materialen:

– Een Propaan R290 split airconditioning unit (binnen en voorgevuld buitendeel)
    Opstelmateriaal of wandbeugel
    Condenswater afvoerpomp (alleen nodig bij installatie van de binnenunit op een NIET buitenmuur)
    Koelleiding voor tussen de binnen en buitenunit

Specifieke Propaan R290 split Airco Gereedschappen:

Moment steeksleutels of wanneer je kiest om de koelleiding hard te solderen, een hardsoldeer las set
    Manometer (drukmeter) set om de installatie te kunnen vacuumeren
    Analoge vacuummeter
    Vonkvrije vacuumpomp
    Vacuumpomp olie