In de aanloop naar een mogelijk Europees verbod op F-gassen in warmtepompen, komt er binnenkort een uitgebreid aanbod van lucht/water-warmtepompen op de markt die gebruikmaken van het natuurlijke koudemiddel propaan (R290). Hoewel het aanbod van grondgebonden warmtepompen met R290 nog achterblijft, hebben veel fabrikanten tijdens de internationale vakbeurs ISH in Frankfurt in maart 2023 warmtepompen met dit koudemiddel gepresenteerd. Deze ontwikkeling speelt in op het mogelijk aanstaande verbod op F-gassen in split- en monoblock-warmtepompen en airconditioners vanaf ongeveer 2028. De Europese koplopers die al enkele jaren lucht/water-warmtepompen met R290 produceren, breiden snel uit.

Pioniers in de Markt

Een van de voorlopers op dit gebied is alpha innotec, dat al in 2018 een lucht/water-warmtepomp met propaan op de markt bracht, de LWDW91. Deze warmtepomp is nog steeds verkrijgbaar en heeft een vermogen van 5 kW. Het Duitse bedrijf alpha innotec heeft sindsdien de tweede generatie propaan-warmtepompen geïntroduceerd onder de naam Hybrox. Deze nieuwe reeks omvat twee modellen, met vermogens van 5 kW en 8 kW, die indien nodig in cascade kunnen worden geplaatst voor hogere vermogensvragen.

Het Franse Auer biedt al geruime tijd een breed scala aan propaan warmtepompen, variërend in vermogen tot 14 kW. Deze warmtepompen worden in Nederland vertegenwoordigd door ACR Klimaat en worden regelmatig gepresenteerd op installatievakbeurzen.

Andere fabrikanten zoals Wolf en Vaillant behoren ook tot de voorlopers, waarbij ze tussen 2018 en 2020 propaan gevulde lucht/water-warmtepompen hebben geïntroduceerd. Wolf heeft recentelijk een warmtepomp met een hoger vermogen gepresenteerd tijdens de ISH-beurs in maart. Deze warmtepomp levert een vermogen van 16 kW bij -7 °C en 20 kW bij +7 °C buitentemperatuur. Het bedrijf heeft ook aangekondigd warmtepompen met het minder milieuvriendelijke R32 te introduceren.

Opkomst in Azië

Aziatische fabrikanten zoals Panasonic, LG, Samsung, en Mitsubishi Electric zijn ook begonnen met het aanbieden van lucht/water-warmtepompen met propaan op de Nederlandse markt. LG introduceert bijvoorbeeld de Therma V warmtepomp met vermogens van 12, 14 en 16 kW, die beschikbaar zullen zijn vanaf het vierde kwartaal van dit jaar.

Toekomstige Ontwikkelingen en Achterblijvers

Verschillende andere fabrikanten, zowel Europees als Aziatisch, zijn bezig met het omarmen van propaan als koudemiddel in hun warmtepompen. Sommige merken zijn al in Nederland actief, terwijl andere nog hun weg naar de markt moeten vinden. Een aantal fabrikanten, zoals Atag, Intergas, Remeha en Stiebel Eltron, hebben echter nog geen plannen aangekondigd om warmtepompen met R290 te ontwikkelen.

Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen in grondgebonden warmtepompen met propaan, zoals de EcoTouch Geo Cube van het Duitse Waterkotte. Deze warmtepomp heeft een vermogen tot 19 kW en kan watertemperaturen tot 80°C leveren. Deze ontwikkelingen duiden op een groeiende trend naar propaan gevulde warmtepompen en een toenemende diversiteit in beschikbare modellen en vermogens.

Kortom, de markt voor lucht/water-warmtepompen op propaan groeit snel en biedt steeds meer opties voor zowel installateurs als eindgebruikers. Met de aanstaande strengere regelgeving en de groeiende focus op duurzaamheid, lijkt de trend richting propaan als koudemiddel voor warmtepompen zich verder voort te zetten.

Lucht/Water-Warmtepompen op Propaan overzicht

Klik op de link in onderstaand overzicht om de desbetreffende Propaan R290 warmtepomp direct in onze webshop te bestellen:

Fabrikant Type Leverbaar Vermogen (kW) Hybride-versie
alpha lnnotec alira WDV 91-1 leverbaar 5,1 Ja
alpha lnnotec Hybrox leverbaar 5 en 8 Onbekend
Auer HTl70 leverbaar 6, 8, 11en 14 Ja
AWB GeniaAir HA O leverbaar 3,4 en 4,6 Ja
Ecoforest ecoAIR+ Pro leverbaar 7, 9, 10 en 18 Onbekend
HKS  azer H i20 leverbaar 8 en 12 Nee
ltho Daalderop Vincent leverbaar 4,5 Ja
ltho Daalderop Amber leverbaar 6,5, 9,5 en 12 Nee
lzzifast PRO-N of R leverbaar 5 en 10 Nee
lG Therma V onbekend 12, 14 en 16 Onbekend
Midea R290 ATW Heat Pump onbekend 4,6,8, 10 Nee
MitsubishiElectric Ecodan PUZ-WZ leverbaar 5, 6 en 8,5 Ja
Nefit Bosch Compress 5800i AWR leverbaar 6 Nee
Nefit Bosch Compress 5800i leverbaar 3,9-12 (5 versies) Ja
Nibe 52125 leverbaar 6,7 en 9,9 Ja
Geo Nova Nova Air onbekend 9 en 18 Nee
Panasonic Aquarea l leverbaar 5, 7 en 9 Nee
Samsung EHS Mono R290 onbekend 4 tot 14 Onbekend
Vaillant aroTHERM plus leverbaar 3,6-12 (6 versies) Ja
Viessmann Vitocal 250-A en 252-A leverbaar 13,4 Nee
Waterkotte Basic line Air Bloc leverbaar 12 Nee
Waterkotte EcoTouch Air Bloc leverbaar 5 en 8 Nee
Weishaupt Aeroblock WAB leverbaar 8 en 11 Nee
WeHeat Blackbird leverbaar 8 Ja
Wolf CHA leverbaar 7, 10 en 16 Ja

 

3 reacties

 1. Wordt deze pagina bijgewerkt?
  Zijn er inmiddels niet meer Warmtepompen die werken met R290, en zijn het allemaal Monoblock warmtepompen?

  • Beste Bert, de ontwikkelingen gaan op dit moment zo snel met de Propaan R290 warmtepompen, dat de lijst inderdaad niet meer up to date is. Ik zal deze binnenkort in fases even bijwerken.

 2. Guten Tag,
  ich benötige dringend eine Split-Wärmepumpe 14,5 KW Heizleistung mit einer R290- Leitung zwischen der Innen- und Außeneinheit.
  Allerdings muss die Verbindung durch ein unterirdisches Leerrohr mit einem Durchmesser von 10 cm und einer Länge von ca. 25 – 30 Meter hindurchgezogen werden.
  Ich habe trotz eifriger Suche noch keine Lösung gefunden.
  Ist Ihnen vielleicht ein Hersteller bekannt, der etwas Passendes jetzt oder in naher Zukunft herstellt?

  Vielen Dank und freundliche Grüße

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.