Propaan warmtepomp IthoItho Daalderop is recentelijk op de markt gekomen met een nieuwe propaan (R290) warmtepomp, genaamd Amber. Deze warmtepomp is ontworpen om op een duurzame manier te verwarmen en koelen, zonder dat daarvoor aardgas of synthetische koelmiddelen nodig zijn.

Propaan als koudemiddel in warmtepomp

Een van de belangrijkste voordelen van deze warmtepomp is dat hij gebruik maakt van propaan, in plaats van het veelgebruikte synthetische  koelmiddel R410A of R32. Propaan heeft een veel lager aardopwarmingspotentieel dan R410A or R32, waardoor het een meer milieuvriendelijke optie is. Bovendien heeft propaan een hogere energie-efficiëntie dan R410A, waardoor Amber minder energie nodig heeft om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren.

ISDE subsidie per Amber warmtepomp versie

Specificaties

Itho Daalderop heeft een nieuwe generatie warmtepomp genaamd Amber op de markt gebracht, verkrijgbaar in drie vermogensvarianten (6,5 kW, 9,5 kW en 12 kW). Deze warmtepomp kan zowel hybride als volledig elektrisch worden geplaatst en is geschikt voor vrijwel alle woningtypes, van hoekwoningen tot vrijstaande woningen.

Voor alle beschikbare specificaties van Amber, verwijzen wij u door naar onze Propaan Warmtepomp webshop.

De voordelen van deze monoblock warmtepomp zijn de snelle montage en de mogelijkheid om als doorgroei-warmtepomp te fungeren voor oudere woningen die nog niet (voldoende) geïsoleerd zijn en geen lage temperatuurverwarming hebben. De warmtepomptechniek bevindt zich volledig in het buitendeel, terwijl binnen een kleine regelmodule aanwezig is met eventueel een tapwaterboiler.

 • Monoblock warmtepomp met alleen buitendeel*
 • Gemakkelijk te installeren
 • Verkrijgbaar in drie vermogens (6,5kW, 9,5kW en 12kW)
 • Zeer milieuvriendelijk koudemiddel (R290)/ geen F-gas certificering benodigd
 • All-electric (ready): verwarmen, koelen en warm tapwater maken
 • Hoge aanvoertemperatuur tot wel 70°C mogelijk
 • Combineerbaar met hoogwaardige voorraadvaten** (staand, liggend en hangend)
 • Fluisterstille werking

*binnen alleen een regelmodule
** beschikbaar rond de zomer 2023

Het grote voordeel van een monoblock buitenunit

Itho Daalderop biedt verschillende soorten warmtepompen aan die aansluiten op diverse woningtypes. Eén daarvan is Amber, een monoblock buitenunit. Voor grotere woningen kan Amber meestal ergens in de voortuin of op een garage geplaatst worden. Amber’s aantrekkelijke design is een perfecte aanvulling op de moderne woning en bewoner. Omdat Amber alleen een buiteneenheid omvat, is er slechts een kleine binnenruimte nodig voor de bijpassende bedieningsmodule.

Hybride of volledig elektrische installatie

Amber kan gemakkelijk hybride worden opgezet, wat betekent dat de bestaande cv-ketel intact blijft voor het leveren van warm tapwater zoals gebruikelijk. Op extreem koude dagen kan de cv-ketel ondersteunen als Amber de woning niet snel genoeg kan verwarmen. Daarnaast is Amber ook compatibel met volledig elektrische installaties, waardoor er geen cv-ketel meer nodig is. In dit geval zorgt Amber voor de verwarming/koeling van de woning en de productie van warm tapwater. Hiervoor is een opslagtank* nodig voor het bufferen van het warme tapwater. Onze opslagtanks zijn uitstekend geïsoleerd en dus zeer efficiënt, verkrijgbaar in 150L, 200L, 240L en 270L. Dankzij het vierkante formaat bieden ze de maximale hoeveelheid tapwater met de kleinste vloeroppervlakte. Het intelligente ontwerp van onze tanks elimineert de behoefte aan een spiraal in de tank, wat resulteert in een betere anti-legionella sterilisatie en een equivalent aan 20% grotere conventionele tanks.

*Verwacht wordt dat de opslagtanks voor Amber na de zomervakantie beschikbaar zullen zijn.

Propaan als koudemiddel breder inzetbaar

Een ander voordeel van de Amber is dat het aanzienlijk stiller is dan voorgaande warmtepompen en uiterst efficiënt werkt, waardoor de energiekosten gunstig zullen zijn. Daarnaast maakt de toepassing van propaan als koudemiddel het mogelijk om hogere aanvoertemperaturen te bereiken, waardoor de warmtepomp geschikt is voor radiatoren met een aanvoertemperatuur tot 70°C. De warmtepomp kan ook zonder hoog energiegebruik voldoende warm water voor het tapwater bereiden.

“Amber” kan worden gecombineerd met boiler-vaten van 150L, 200L, 240L en 270L om voldoende warm tapwater beschikbaar te hebben. Bovendien heeft de warmtepomp een geluidsniveau van minder dan 40 dB(A), waardoor er geen overmatige geluidshinder in de bebouwde omgeving is.

Hoewel de exacte prijzen op dit moment nog niet bekend zijn, is “Amber”een betaalbare warmtepomp die vanaf de zomer van 2023 beschikbaar zal zijn via de vakhandel en via deze website. Meer informatie hierover volgt snel.

Itho Amber, propaan warmtepomp, is leverbaar vanaf September 2023 via onze webshop. Alle specificaties van de 3 verschillende modellen van de Itho Amber propaan warmtepomp zijn nu al te zien in onze webshop, onder de categorie Propaan Warmtepomp.

Hoe werkt deze warmtepomp op propaangas?

“Amber” van Itho Daalderop maakt gebruik van een omkeerbare koudemiddelcyclus om warmte te onttrekken aan de omgeving en deze naar binnen te transporteren voor verwarming, of juist warmte aan de binnenomgeving te onttrekken en naar buiten te transporteren voor koeling.

Hieronder vindt u een korte uitleg over de verschillende onderdelen van het systeem en hoe ze samenwerken:

 • De verdamper-eenheid: Dit is de buitenunit van de warmtepomp. Hier wordt de warmte van buiten opgenomen door het koudemiddel in de verdamper, dat door de buitenlucht stroomt en warmte absorbeert.
 • Het koudemiddel: Dit is een stof die een laag kookpunt heeft en dus snel verdampt bij lage temperaturen. Het koudemiddel in de verdamper-eenheid wordt opgenomen als gas en verplaatst zich naar de compressor.
 • De compressor: Dit onderdeel comprimeert het gasvormige koudemiddel en verhoogt de temperatuur. Hierdoor wordt de druk van het koudemiddel verhoogd en verplaatst het zich naar de condensoreenheid.
 • De condensoreenheid: Dit is de binnenunit van de warmtepomp. Hier wordt de warmte die is opgenomen in de verdamper-eenheid afgegeven aan de binnenomgeving. Het koudemiddel geeft hier zijn warmte af aan het water van de centrale verwarming, waardoor het afkoelt en weer vloeibaar wordt.
 • Het expansieventiel: Dit onderdeel reguleert de druk van het koudemiddel, waardoor het weer kan verdampen en opnieuw kan beginnen in de verdamper-eenheid.

Door deze cyclus te herhalen, kan de HP-S 25 warmte onttrekken aan de buitenlucht en deze gebruiken om de binnenomgeving te verwarmen, of warmte onttrekken aan de binnenomgeving en deze naar buiten transporteren voor koeling. Dit maakt de warmtepomp een zeer efficiënt en duurzaam alternatief voor traditionele verwarmings- en koelsystemen.

6 reacties

 1. Dit is m.i. de eerste propaan WP ook met een drietal vermogens.
  Vraag : kunnen er ook meerdere binnenunits op worden aangesloten?
  Als ik het goed begrijp niet want het zijn alle van het type monobook.

  • Klopt helemaal, op de monoblock buitenunit kan 1 regel- binnenuit worden aangesloten. Dat kan een hybride (naast de cv ketel) of full electric regelunit zijn voor het verwarmen en koelen van de woning + voorzien in de warm water behoefte voor de woning.

   Wanneer de Amber warmtepomp van Itho beschikbaar is, waarschijnlijk eind deze zomer, kunt u hem als eerste via onze webshop bestellen.

 2. Mijn platte zolderdak heeft nog enige ruimte achter de zonnecollector (solarline 1, Nefit), maar hoe groot is Amber in cm en in kg? Doorvoer naast de zonnecollectorbuizen naar waar nu de CV en boiler zijn, zou praktischer zijn aan te leggen dan om Amber beneden in de tuin te zetten. Enig idee of daar al kennis over is?

 3. Kan deze warmtepomp overweg met een zonneboiler die op de verwarmingsketel is aangesloten en waar kan deze worden aangeschaft en worden geinstalleerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.