Mitsubishi-Ecodan-R290-warmtepompTijdens de ISH 2023 in Frankfurt heeft Mitsubishi Electric hun nieuwste reeks Ecodan lucht-/water warmtepompen onthuld, die het natuurlijke koudemiddel R290 (propaan) gebruiken.

De inzet van R290 als koudemiddel, met een verminderd GWP (Global Warming Potential) van 3, biedt niet alleen milieuvoordelen. Vanwege de hoge energie-efficiëntie en uitstekende koeltechnische eigenschappen wordt R290 geprezen als een krachtig en energiebesparend koudemiddel in warmtepompen.

Monoblock warmtepomp

De nieuw geïntroduceerde R290 warmtepompen uit de PUZ-WZ-serie zijn ontworpen als monoblock. Hierin bevat de buitenunit een gesloten koudemiddelcircuit. Bij installatie zijn er daarom geen koeltechnische procedures nodig. De binnen- en buitenunits zijn verbonden met waterleidingen. Dit, in combinatie met de vertrouwde en bij installatiebedrijven bekende behuizingen, maakt de installatie en montage van de warmtepompen veilig en eenvoudig.

Vermogen en operationeel bereik

Momenteel zijn er drie vermogensniveaus beschikbaar: 5kW, 6kW en 8,5 kW. De komende jaren zal de reeks propaan units worden uitgebreid tot verwarmingsvermogens tot 14 kW. De warmtepompen kunnen een aanvoertemperatuur van 75°C leveren tot buitentemperaturen van -15°. Voor monovalent gebruik strekt het toepassingsgebied zich uit tot een buitentemperatuur van -25°C.

Hydrobox of cilinderunit

Met perfect op elkaar afgestemde binnen- en buitenunits bieden de Ecodan warmtepompen met R290 de hoogst mogelijke rendementen. Het systeem kan worden uitgerust met een cilinderunit of hydrobox als binnenunit. De compacte cilinderunit bevat een geïntegreerde buffertank met een capaciteit van 200 of 300 liter warm tapwater.

De eerste levering in Nederland wordt verwacht in het najaar van 2023.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.