Viessmann heeft voor zijn nieuwste generatie warmtepompen verschillende onderdelen ontwikkeld die nodig zijn om R290 te kunnen benutten. In dit artikel leggen we uit waarom propaan als koelmiddel nuttig is, welke voordelen het biedt en wanneer het voor jou de beste oplossing kan zijn.

Warmtepompen op propaan functioneren bijna identiek aan andere warmtepompen. Deze ecologische verwarmingsoplossingen verwarmen je huis door energie uit de omgeving te extraheren. Omdat ze gebruik maken van propaan (R290) – een natuurlijk en ‘groen’ koelmiddel – zijn ze mogelijk nog milieuvriendelijker.

Overstappen van synthetische koelmiddelen naar milieuvriendelijk propaan

Gefluoreerde koolwaterstoffen (de zogenaamde ‘F-gassen’) werden lang gebruikt als koelmiddel, zoals R134a of R410A. Vandaag de dag is bekend dat deze synthetische koelmiddelen schadelijk zijn voor het milieu. Het gebruik van deze koelmiddelen wordt gereguleerd door de ‘Verordening F-gassen’ (Verordening (EU) Nr. 517/2014 over gefluoreerde broeikasgassen). Vanwege deze verordening is het gebruik van schadelijke koelmiddelen met een hoge GWP (Global Warming Potential ofwel potentieel voor aardopwarming) duur en niet rendabel. Koelmiddelen met een zeer hoge aardopwarmingspotentieel zijn zelfs volledig verboden. Hoe schadelijk deze synthetische koelmiddelen kunnen zijn voor het klimaat, wordt soms pas duidelijk aan het einde van hun levenscyclus.

Aardopwarmingspotentieel (GWP) – wat is dat?

Het aardopwarmingspotentieel verwijst naar de impact van een broeikasgas (zoals een koelmiddel) op het klimaat. Hoe hoger de waarde, hoe groter de impact. De referentiewaarde is CO₂ met een GWP van 1. Het klimaatvriendelijke koelmiddel propaan (R290) heeft een GWP van 3. Koelmiddelen die al jaren worden gebruikt, zoals R410A, hebben een GWP-waarde van meer dan 2.000.

Koelmiddel R290 (propaan) en veiligheid in woningen

Net als alle koelmiddelen moet propaan voldoen aan specifieke veiligheidsnormen. De veiligheid van propaangas is grondig getest. Met behulp van een prototype is het bekende Fraunhofer Institute er in 2019 in geslaagd een warmtepomp met R290 te ontwikkelen die zeer weinig koelmiddel nodig heeft. Interessant feit: een warmtepomp verbruikt doorgaans zo’n 80 tot 90 gram koelmiddel voor een thermisch vermogen van vijf tot tien kilowatt (kW), nodig voor een vrijstaande woning. 150 gram is de maximale hoeveelheid, omdat vanaf dat punt strengere veilig and kept 1 message.First part of the text: Viessmann brengt Propaan R290 warmtepompen op de markt

Propaan warmtepompen functioneren vrijwel hetzelfde als andere warmtepompen. Deze natuurlijke verwarmingssystemen zorgen voor warmte in je huis door energie uit de omgeving te halen. En aangezien ze op propaan (R290) draaien – een natuurlijk en ‘groen’ koelmiddel – zijn ze mogelijk nog milieuvriendelijker.

Viessmann heeft voor de nieuwste generatie warmtepompen enkele onderdelen die nodig zijn voor het gebruik van R290 nu marktklaar gemaakt. In dit artikel leggen we uit waarom propaan nodig is als koelmiddel, welke voordelen het biedt en wanneer het de beste oplossing voor jou kan zijn.

Overstap van synthetische koelmiddelen naar milieuvriendelijk propaan

Fluorkoolwaterstoffen (zogenaamde ‘F-gassen’) werden lange tijd als koelmiddel gebruikt, zoals R134a of R410A. Nu weten we echter dat deze synthetische koelmiddelen schadelijk zijn voor het milieu. Het gebruik ervan wordt beperkt door de ‘F-gassenverordening’ (Verordening (EU) Nr. 517/2014 inzake fluorerende broeikasgassen). Vanwege deze Verordening is het gebruik van schadelijke koelmiddelen met een hoge GWP (Global Warming Potential of aardopwarmingsvermogen) duur en niet efficiënt. Koelmiddelen met een zeer hoge aardopwarmingsvermogen zijn zelfs volledig verboden. De schade die deze synthetische koelmiddelen aan het klimaat kunnen toebrengen, wordt vaak pas aan het einde van hun levenscyclus duidelijk.

Koelmiddel R290 (propaan) en veiligheid in woonhuizen

Net als alle koelmiddelen, moet ook propaan voldoen aan specifieke veiligheidseisen. De veiligheid van propaangas is grondig getest. Met behulp van een prototype slaagde het gerenommeerde Fraunhofer Institute er in 2019 in om een warmtepomp met R290 te ontwikkelen die zeer weinig koelmiddel nodig heeft. Ter info: met een thermisch vermogen van vijf tot tien kilowatt (kW), nodig voor een vrijstaand huis, verbruikt een warmtepomp doorgaans zo’n 80 tot 90 gram koelmiddel. 150 gram is het maximum, want vanaf dat punt gelden strengere veiligheidsvoorschriften.

Viessmann Propaan R290 warmtepomp 2

Waarom kiest Viessmann voor R290?

R290 of propaan is een efficiënte en duurzame oplossing. Het heeft een laag aardopwarmingsvermogen (GWP) en geen ozonafbrekend potentieel. Dit maakt het een milieuvriendelijke keuze als koelmiddel. Bovendien heeft het uitstekende thermodynamische eigenschappen die het perfect maken voor gebruik in warmtepompen.

Viessmann heeft een reeks technologische innovaties geïntroduceerd om de veiligheid van het gebruik van R290 in woonhuizen te waarborgen. Dit omvat speciale veiligheidsfuncties in hun warmtepompen, zoals gasdetectoren en explosieveilige componenten. Deze functies maken het mogelijk om propaan te gebruiken in residentiële toepassingen, terwijl ze voldoen aan alle wettelijke veiligheidsnormen.

Wat betekent dit voor huiseigenaren?

Als je overweegt om over te stappen op een warmtepomp, kan een model dat R290 gebruikt een uitstekende keuze zijn. De combinatie van efficiëntie, duurzaamheid en veiligheid maakt deze systemen ideaal voor residentieel gebruik. Daarnaast kan het gebruik van een warmtepomp met R290 je mogelijk ook helpen bij het verminderen van je carbon footprint en het bijdragen aan een meer duurzame toekomst.

Bovendien bieden veel overheden incentives aan om huiseigenaren te stimuleren om over te stappen op milieuvriendelijkere verwarmingssystemen. Het is dus de moeite waard om je lokale regelgeving en subsidiemogelijkheden te onderzoeken.

Samengevat

De introductie van propaan R290 warmtepompen door Viessmann is een belangrijke stap voorwaarts in de transitie naar duurzamere verwarmingssystemen. Deze technologie biedt tal van voordelen, waaronder verbeterde efficiëntie, verminderde milieueffecten en verhoogde veiligheid. Terwijl we streven naar een koolstofarme toekomst, zullen technologieën zoals deze een belangrijke rol spelen.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.