Onderwerp:

In de toekomst zullen de huidige hittegolven waarschijnlijk in hevigheid en frequentie toenemen, wat zal leiden tot een toename van het gebruik van airconditioners, wat een bedreiging vormt voor het milieu vanwege hun hoge energieverbruik en het gebruik van koelmiddelen met een hoog opwarmingspotentieel. Een nieuwe studie suggereert dat het overschakelen op propaan als koelmiddel de wereldwijde temperatuurstijging door ruimtekoeling zou kunnen verminderen.

Opwarming van de aarde

Als het huidige temperatuurpatroon aanhoudt, zal de energie die nodig is voor ruimtekoeling in 2050 ruim verdrievoudigd zijn. Naast het groeiende energieverbruik vormen ruimtekoelers op verschillende manieren een bedreiging voor het milieu door het gebruik van synthetische koelmiddelen die bijdragen aan de opwarming van de aarde.

De energie die nodig is voor airco’s zal naar verwachting in 2050 met meer dan drie keer toenemen als de huidige temperatuurtrends aanhouden. Naast het stijgende energieverbruik draagt het gebruik van synthetische koelmiddelen in ruimtekoelers, zoals HCFC-22 (R22) en HFC-410 (R410a), aanzienlijk bij aan de opwarming van de aarde. Het Kigali-amendement heeft fabrikanten echter aangemoedigd om alternatieve koelvloeistoffen te zoeken met lagere scores voor aardopwarming, zoals HFC-32 (R32), dat nog steeds aanzienlijke klimaatrisico’s met zich meebrengt.

Opwarming van de aarde door airco's

Onderzoek geeft uitsluitsel

Een studie gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) suggereert dat het overschakelen op propaan, een koelmiddel met een lager opwarmend vermogen (GWP <1), een temperatuurstijging van 0,09°C voor het einde van deze eeuw voorkomt. Het IIASA Greenhouse Gas – Air Pollution Interactions and Synergies (GAINS)-model werd gebruikt om basisscenario’s voor synthetische koelmiddel emissies te vergelijken met scenario’s voor het overschakelen op HFC-32 (R32) of propaan. Hoewel de overstap op HFC-32 ook de wereldwijde temperatuurstijging verminderde (0,03 °C tegen het einde van de eeuw), bleek propaan de duurzamere optie te zijn vanwege de goede energieprestaties en het lagere opwarmingsvermogen.

Energiezuinige split-AC’s die propaan gebruiken, zijn al beschikbaar op de Chinese en Indiase markt, en ze presteren vergelijkbaar met HFC-32-gebaseerde eenheden of zelfs beter dan apparaten die HFC-410A en HCFC-22 gebruiken. De SCOP en SEER (warmte- en koel-efficiency van de warmtepomp) van deze propaan airco’s ligt beduidend hoger dan bij de conventionele koelmiddelen.

Regelgeving vertraagd

Sommige nationale voorschriften verbieden helaas het gebruik van propaan vanwege normen en codes die het gebruik van koelmiddelen met een hogere ontvlambaarheid beperken. Gelukkig zijn deze voorschriften in Nederland recentelijk herzien en is het gebruik van propaan in airco’s reeds goedgekeurd. De studie benadrukt de noodzaak voor beleidsmakers om de normen bij te werken om de omschakeling van nieuwe airconditioningsystemen naar milieuvriendelijkere koelvloeistoffen te vergemakkelijken, wat hun impact op het klimaat aanzienlijk kan verminderen en kan helpen de ambitieuze doelstellingen van de EU voor klimaatneutraliteit tegen 2050 te verwezenlijken.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.