Onderwerp:

Midea airco propaanHet gerenommeerde Chinese merk Midea is de eerste die een split airco op Propaan (R290) kan leveren in Nederland. Het gaat hier om een 3,5kW split airco systeem met warmtepomp technologie waarmee je dus kunt koelen en verwarmen.

Propaangas airco

Het zat er al een poosje aan te komen, airco’s gevuld met Propaan. Mede omdat de Europese Commissie aanstuurt op het gebruik van propaan in split-airco’s omdat deze veel minder milieubelastend zijn. Europa wil het gebruik van synthetische koudemiddelen zoals R410A en R32 graag aan banden leggen vanwege dit milieubelastende karakter van deze middelen. Dit zijn namelijk F-gassen met een hoge GWP-waarde, Global Warming Potential, ofwel aardopwarmingsvermogen in goed Nederlands. Dit betekent dat ze substantieel bijdragen aan de opwarming van de aarde, waarbij Propaan géén ozonafbrekend effect (ODP: 0) en het laagst haalbare aardopwarmingsvermogen (GWP: 3) heeft.

Installeren zonder STEK of F-gassen certificaat

Wij van AircoZonderSTEK bieden deze Propaan airco aan voor 1295 euro inclusief BTW. Je kunt hem hier in onze webshop bestellen. De split-airco mag door de geringe hoeveelheid Propaan koudemiddel door iedere monteur worden aangesloten. Airco’s met R410A of R32 mogen alleen door monteurs met een STEK of F-gassencertificaat in bedrijf worden gesteld. Alleen bij een koelsysteem met meer dan 5 kilogram propaan aan boord moeten monteurs beschikken over een certificaat volgens de beoordelingsrichtlijn NPR7600.

“Direct leverbaar”

Midea lijkt de race tussen de verschillende Aziatische aircoproducenten om als eerste een propaan airco in Europa te leveren, te hebben gewonnen. Op de Installatievakbeurs in Hardenberg hadden diverse groothandels folders voor de nieuwe propaan gevulde airco in hun stand liggen. De opdruk “direct leverbaar” maakt duidelijk dat de verkoop is begonnen. De split unit van Midea heeft een koelcapaciteit van 3,5 kW en een verwarmingsvermogen van 3,8 kW. Bij -10 °C levert het toestel 2,95 kW aan warmte. De SCOP is bijzonder hoog met 5.2. De buitenunit is voor-gevuld met 380 gram propaan. Dat is voldoende voor een leiding lengte van vijf meter tussen de binnen- en buitenunit.

Nieuwe regels rondom Propaan gebruik als koudemiddel

Voor het gebruik van brandgevaarlijke koudemiddelen – zoals propaan – binnenshuis gelden er wettelijke beperkingen, maar die zijn recentelijk veranderd zodat een grotere hoeveelheid koudemiddel mag worden toegepast. Dit betekend dat propaan gevulde split airco’s tot 7kW volledig toegestaan zijn door de wetgever om binnenshuis te plaatsen.

8 reacties

 1. Hoe is het voor een ervaren doe-het-zelver om een propaan airco zelf te installeren?
  Mijn vraag richt zich in het bijzonder op het vullen van de leidingen met propaan. Uit de beschrijving maak ik op dat je dat zelf moet doen, is dat met de handleiding erbij goed te doen? Een propaangasfles heb ik al, net als ervaring met gasinbouw in een camper, dat zijn al vast pluspunten.

  • Dag Ton, van onze klanten horen wij altijd dat het heel goed zelf te doen is, mits je een beetje handig bent. De muur doorvoer maken naar buiten is vaak het meeste werk.

   Alle propaan airco’s worden voorgevuld geleverd tot 5 meter leiding lengte tussen de binnen en buitenunit. Het is dus niet nodig om extra propaan toe te voegen.

   De bijgeleverde installatie handleiding beschrijft de complete installatie tot in detail. Ook kunnen we u, indien gewenst, een algemene split airco foto installatie instructie sturen na bestelling van een propaan airco uit onze webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.