Onderwerp:

Propaan R290 praktijktestZoals te lezen is op deze website zijn de eerste propaan gevulde airco’s reeds beschikbaar en zelfs al geleverd en geïnstalleerd in Nederland. Hoe bevalt zo’n propaan airco? En wat zijn de voor en nadelen? Hoog tijd dus om eens te kijken hoe de propaangas airco tot nu toe bevalt en functioneert. In dit artikel lees je de bevindingen.

Propaan airco uit China

Een paar jaar geleden kondigde een Chinese fabrikant aan dat het propaan split-airco’s in de EU zou gaan verkopen, maar de Corona Pandemie veroorzaakte een flinke vertraging. De eerste containers met propaan airconditioners werden dit voorjaar dan toch in Europa geleverd. Ze hebben het Blue Angel -certificaat, een erkenning van het Duitse ministerie van Milieu. In dit artikel lees je meer over de specificaties van deze propaangas airco uit China.

De installatie

De installatie- en montage -instructies, in het Duits en Engels, zijn bijzonder gedetailleerd en geven vanaf de allereerste pagina’s de volgorde van de basishandelingen van de installatie duidelijke weer. De handleiding bevat een lange lijst van de bekende wel en nietjes en instructies voor de gehele installatie. Het geheel bestaat uit 38 pagina’s per taal. De Chinese fabrikant heeft het serieus genomen. Bovendien is een tweede veiligheidshandleiding opgenomen met duidelijke tabellen en instructies voor het veilige gebruik van eventueel R290 en ook R32 gas. De tekst is duidelijk geschreven en gemakkelijk toegankelijk voor alle installateurs of doe-het-zelvers.

De basisvulling van de eenheid is 380 gram Propaan volgens de type plaat; dat is prima genoeg om 5 meter leiding van de buiten naar de binnen-unit mee te vullen. De benodigde leidingslengte hier is 3 tot 4 meter. Dit is belangrijk om te weten. Als de lengte onder de 5 meter blijft, is het niet nodig om 10 gram per meter Propaan toe te voegen. Als gevolg hiervan voldoet de bedrijfsvulling gewoon aan de maximaal toegestane vulling volgens de tabel.

Veiligheid

Er moet ook worden gecontroleerd of de buitenunit op een minimale afstand van andere objecten kan worden geïnstalleerd. Het is belangrijk om te controleren of er geen ontstekingsbronnen zijn in de kamer waar de binneneenheid zal worden geplaatst, vooral op vloerniveau (bijvoorbeeld open vuur van kachels of een “gas”fornuis). Propaangas is namelijk zwaarder dan lucht. In het geval van een lek vormt zich een potentieel explosief mengsel voornamelijk op het niveau van de lager gelegen vloer.

Net als alle split-airco’s, is dit model ook uitgerust met flare koppelingen. De leidingen op de binneneenheid zijn echter lang genoeg om de flare -koppelingen buiten het binnengebied te kunnen plaatsen, omdat de eenheid tegen een buitenmuur wordt geplaatst en de wand uitspanning direct naast de binneneenheid ligt. Over het algemeen kan worden gezegd dat het om veiligheidsredenen belangrijk is om de flare -verbindingen altijd buiten de bezette ruimte te verbinden. De lengte van de leidingen, de locatie van de doorvoer en de mogelijkheid om veilig buiten te werken, moeten daarom worden gecontroleerd. Als alternatief kunnen de verbindingen van tevoren op lengte worden gemaakt vanuit de binneneenheid door hard-solderen of persen.

De binneneenheid wordt geleverd onder stikstofdruk, dus er is geen brandbaar gas aanwezig in deze binnenunit. De installaties kunnen echter niet altijd worden gerealiseerd binnen de leidingslengtes die mogelijk zijn met de standaardvulling (<5 meter). Als de standaard hoeveelheid propaan die in de buitenunit wordt geleverd, wordt overschreden, moet deze worden bijgevuld. Blijf in dat geval binnen de maximaal toegestane vulling; kijk hiervoor in de handleiding. We hebben gelezen dat er maximaal 387 gram Propaan kan worden toegevoegd.

De praktijk

Concluderend vormt een Propaan gevulde split-unit geen enkel probleem, op voorwaarde dat de aanbevelingen van de fabrikant worden gevolgd. Ons nieuwe R290-splitsysteem, dat is gebouwd volgens de criteria (EN378 en EN60335-2-40), kunnen wij alleen maar als veilig en uiterst efficient beoordelen. Het grootste deel van de verantwoordelijkheid voor een veilige bediening ligt bij het installatie.

De unit verwarmt de kamer supersnel, is zuinig in gebruik en fluisterstil. Zelfs toen het buiten -12 graden was, blies onze Propaan airco heerlijk warme lucht zodat de kamer aangenaam op temperatuur bleef. Ook het koelen tijdens de hete zomerdagen ging optimaal. We kunnen alleen maar concluderen dat we super tevreden zijn met de Propaan gevulde airco. Een ware aanrader met een mooi tijdloos design.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.